Leefregels en adviezen bij PH

Naast behandeling met medicijnen zijn een aantal leefregels en adviezen belangrijk bij Pulmonale Hypertensie.

Voldoende eten

Een goede conditie is belangrijk voor PH patiënten en daar hoort gezonde, gevarieerde en voldoende voeding bij. Maar juist bij vermoeidheid kan het lastig zijn om voldoende te eten. Indien nodig kan de arts u doorverwijzen naar de diëtist.


Zout en vocht

Omdat de vochtbalans bij PH zo belangrijk is worden er adviezen gegeven met betrekking tot de maximale vocht- en zoutinname. Globaal gezegd wordt een maximale vochtinname van 1,5 liter per dag geadviseerd. Tevens is het raadzaam om spaarzaam om te gaan met zout.
Door 2-3 keer per week te wegen, en goed te letten op eventuele vochtophoping in de enkels kan vaak worden voorkomen dat de vochtbalans ontregeld raakt.


Leefregels

Behalve goede voeding en een goede conditie zijn er nog enkele andere punten om rekening mee te houden. Over het algemeen wordt patiënten met Pulmonale Hypertensie afgeraden om extreme inspanningen te doen, vanwege de te grote belasting voor hart en longen. Daarnaast lijkt het niet raadzaam zich op grote hoogte (vanwege het zuurstofgebrek) te begeven. Als laatste raden wij PH-patiënten over het algemeen af om te zwemmen en/of te duiken. Dit klinkt misschien eigenaardig, maar door de druk van het water kan het vocht in het lichaam teveel in de richting van het hart worden gestuwd, hetgeen ook een te grote belasting voor het hart kan betekenen.


Anticonceptie en zwangerschap

Een zwangerschap bij vrouwen met PH wordt sterk afgeraden, gezien de té grote belasting voor het hart. Mocht er toch sprake zijn van (twijfel over) een eventuele zwangerschap of het uitblijven van de menstruatie, dan is het ten zeerste raadzaam direct contact op te nemen met de behandelend longarts of PH verpleegkundige. Tevens is bekend dat sommige medicatie de effectiviteit van de anticonceptiepil kan beïnvloeden. U wordt daarom geadviseerd om (daarnaast) te kiezen voor een andere vorm van anticonceptie (zie ook het hoofdstuk over PH medicatie).


Operaties

Operatieve ingrepen onder algehele narcose hebben een verhoogd risico op complicaties, zeker bij een PH patiënt. De voor- en nadelen van dergelijke ingrepen dienen zorgvuldig te worden afgewogen. Als een operatie toch noodzakelijk is, zijn er vaak extra maatregelen nodig rond de operatie om de risico’s op complicaties te beperken. Daarom is het van belang dit altijd met de behandelend longarts te bespreken. Daarnaast gebruiken patiënten met PH vaak medicijnen die de stolling beïnvloeden. Het is daarom van belang om ook bij kleine operatieve ingrepen van tevoren hierop in te gaan.


Vakantie

Wat te regelen voor een vliegreis Wanneer u met het vliegtuig op vakantie gaat, kan het nodig zijn om zuurstof te gebruiken. Ook als u geen zuurstof thuis gebruikt is het soms raadzaam dit wel in het vliegtuig te doen. Overleg dit altijd met uw behandelend longarts. Voor het regelen van een vliegreis dient een aantal stappen te worden doorlopen. Ga ervan uit dat het doorlopen van deze stappen ongeveer 6 tot 8 weken vergt. Voor vakantie in Nederland is alles natuurlijk wat eenvoudiger te regelen. Indien u thuis zuurstof gebruikt is het raadzaam om ruim van tevoren contact op te nemen met uw zuurstofleverancier. De zuurstofleverancier kan dan de zuurstofbenodigdheden op de plaats van bestemming bezorgen. Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar of dit vergoed wordt. Zo voorkomt u dat u later met onverwachte kosten geconfronteerd wordt.